Eskişehir’in Turistik Destinasyon Çekim Unsurlarının Yerel Basındaki Sunumu - Çağdaş Aydın (Erciyes University, 2020)
Bu çalışmanın amacı, Eskişehir’in turistik çekim unsurlarının yerel basında okuyucuya nasıl aktarıldığının belirlenmesidir. Bu kapsamda yerel gazetelerde çıkan turizm içerikli haberler ve köşe yazıları, yerel gazetelerin web sayfaları üzerinden araştırmacılar tarafından incelenmiştir. Gazetelerde turizm ile ilgili ele alınan yazıların türü, kökeni ve haber kaynakları detaylı bir biçimde irdelenmiştir. Benzer bir biçimde turizmle ilgili yazıların teması ve alt konuları belirlenmiş , bu yazıların bireyleri destinasyona çekecek unsurları içerip içermediği araştırılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yaklaşımlarından biri olan doküman taramasından yararlanılmıştır. Bu kapsamda Eskişehir ilinde çıkarılan yerel gazeteler araştırmacılar tarafından belirlenmiş ve toplamda sekiz yerel gazeteye ulaşılmıştır. Bu gazeteler; İstikbal, Eskişehir Anadolu, Sakarya, 2 Eylül, Milli İrade, Sonhaber, Şehir ve Yenigün şeklinde sıralanmaktadır. Bu gazetelerden Şehir ve İstikbal gazetelerinin web sayfalarının arama özelliği olmamasından dolayı araştırma kapsamından çıkarılmış ve araştırmaya diğer altı gazete üzerinden devam edilmiştir. Bu altı gazete üzerinden ‘’haberlerin yayın sayıları, ‘’yayın türü’’, ‘’kökeni’’, ‘’bilgi kaynağı’’, ‘’haber içeriklerinin niteliği’’, ‘’görsel malzemelerin sunumu’’ ve ‘’Eskişehir’in çekicilikleri’’ olmak üzere yedi değişken kapsamında turizm yazıları içerik analizine tabii tutulmuştur. Toplamda 535 turizm yazısı incelenmiştir. Yapılan içerik analizi sonucunda kamu kurumlarının, Eskişehir turizmi için en önemli bilgi kaynakları olduğu görülmüştür. Bu noktada özel sektörün Eskişehir turizmiyle ilgili yapılan haberlere bilgi kaynağı olabilme rolünün oldukça kısıtlı olduğu söylenebilir. Diğer yandan yazılan haberlerin içeriğinin, ‘’ümit veren’’ ve ‘’bilgi veren’’ özellikte olduğu belirlenmiştir.