Antibiotic Resistance and Molecular Studies on Salmonella Enterica Subspecies Enterica Serovar Infantis Isolated in Human Cases and Broiler Carcasses - Rašeta Mladen (Sciendo, 2014)
Tokom 2012. godine sprovedena su istraživanja higijene procesa proizvodnje trupova brojlera, na tri klanice u Republici Srbiji. Ispitano je 150 uzoraka kožica vrata brojlera i utvrđeno je 17 izolata salmonela. Izolati su, korišćenjem odgovarajućih monovalentnih i polivalentnih seruma, tipizovani kao Salmonella enterica subspecies enterica serovar infantis (S. Infantis 6, 7, r, 1, 5). U slučajevima oboljenja ljudi, izolovano je 5 uzoraka salmonele identičnog serovarijeteta. Nakon toga, na 22 uzorka, rađeno je ispitivanje antibiotske rezistencije izolata disk difuzionim testom. Izolati su pokazali rezistentnost prema: ampicilinu i nalidiksičnoj kiselini (95,5%), tetraciklinu (91%), cefotaksim/klavulanskoj kiselini (68,2%), ali ne i prema ciprofloksacinu, gentamicinu i trimetoprim/sulfametoksazolu (0%). Stepen genetske sličnosti izolata poreklom od obolelih ljudi i sa trupova brojlera je određen molekularnim metodama. Analiza klastera je pokazala prisustvo 7 profila, dok svi izolati imaju 92% ge netske sličnosti. Iako postoje razlike u antimikrobnoj rezistenciji izolata poreklom od obolelih ljudi i sa kožica vrata brojlera, ne može se isključiti epidemiološka povezanost, jer kod dominantnog genotipa SINFXB0001, utvrđenog kod 8 izolata poreklom od obolelih ljudi (3 izolata) i sa kožica vrata brojlera (5 izolata), postoji genetska sličnost od 100%. Na osnovu dobijenih rezultata, istraživanje je pokazalo da prisustvo S. Infantis na trupovima brojlera predstavlja hazard po zdravlje ljudi.