SİYASAL KATILIM DÜZEYİ VE SİYASAL TOPLUMSALLAŞMA ARAÇLARINA YÖNELİK GÜVEN ÖLÇÜMÜ: KOCAELİ İLİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ÇALIŞMA - Neslihan Yolçu (Erciyes University, 2017)
Bu makale, Kocaeli’nin Yahya Kaptan ve Fatih mahallelerinde yaşayan bireylerin siyasaltoplumsallaşma araçlarına yönelik duydukları güven düzeyi ile siyasal katılım tür ve düzeyleriniortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma konusu; siyasal katılım tür ve düzeylerindebelirleyici unsurlardan biri olan “güven” kavramı çerçevesinden sınırlandırılmaktadır.İnsanların içinde bulunduğu topluma ve siyasal toplumsallaşma araçlarına duydukları güvendoğrultusunda siyasal katılım düzeylerinin düşük veya yüksek oranda gerçekleştiği; farklı sosyodemografik özelliklerin farklı siyasal ilgi ve katılım düzeyine neden olduğu varsayılmaktadır.Bu varsayımlar doğrultusunda güven düzeyi ile siyasal katılım düzeyi arasındaki ilişki tespitedilmeye çalışılmakta; mahallere göre siyasal ilgi ve katılım düzeyleri arasındaki benzerlik vefarklılıklarla ortaya koyulmaktadır. Araştırma doğrultusunda 356 kişiye yüz yüze anket formuuygulanarak sorular yöneltilmiştir.