STRATEGIC PRACTICES OF PUBLIC DIPLOMACY POLICIES IN EDUCATIONAL FIELD AND TURKEY’S POTENTIAL FOR CULTURAL DIPLOMACY - Abdullah Özkan (Erciyes University, 2015)
Kamu diplomasisi yönetimi; karşılıklı anlayış oluşturma amacıyla kültür, eğitim, bilim, medya, spor vb. yumuşak güç unsurlarını yoğun olarak kullanmakta, karşılıklı iletişim ve etkileşimi esas almaktadır. Bu sayede ülkelerin ve toplumların birbirlerine yönelik algılamaları değişmekte, yakınlıkları artmakta, zihinlerdeki imajlar güncellenmekte, yanlış anlamalar ortadan kalkmaktadır. Olumlu algılamalar çoğalınca insanlar arasında bağlantılar kurulmakta, böylece insanların birbirini tanımasının ve anlamasının yolu açılmaktadır. Kamu Diplomasisinde kültürel diplomasi; değişim programları ve yabancı ülkelerde bulunan kültür dernekleri aracılığıyla yürütülmektedir. Fullbright, Erasmus gibi değişim programları ve Fransız Kültür Merkezi, British Council gibi yapılanmalar bunun en iyi örneklerini oluşturmaktadır. Eğitim ve dil; toplumlar arasında etkileşim kurmak, uzun vadeli ilişkiler inşa etmek isteyen devletlerin son yıllarda yoğun olarak kullandıkları iki önemli unsurdur. Kendi dilini başka toplumlara öğretmeyi başarabilen ülkeler aynı zamanda o toplumun eğitim sistemi/anlayışı üzerinde de etkili olmakta, kendi kültürel değerlerinin hedef topluma yerleşmesini sağlayabilmektedir. Bunu yaparken hiçbir baskı ve dayatmada bulunmamakta, yumuşak güç unsurları dediğimiz kültür ve eğitimin çekiciliğini/cazibesini kullanmaktadır. Bildiri; Kamu Diplomasisi kavramının yeni yüzyılda oynadığı rolü açıklamakta, eğitim alanında uygulanan stratejilerle elde edilen başarılı sonuçlara dikkat çekmekte ve Türkiye’nin sahip olduğu önemli kültürel diplomasi potansiyeline vurgu yapmaktadır