Представе о женама у књижевности и култури колонијалне Америке - Ana Kocić Stanković (Institute for Literature and Art, 2021)
Рад се бави начинима представљања жена у књижевности и култури колонијалне Америке утемељеним у владајућим односима моћи. Од књижевности и уметности истраживања и освајања, преко књижевно-научних и уметничких врста насталих у колонијалној Северној Америци, анализирају се примери различитих пракси представљања жена и њихове метафоричке импликације. Посебна пажња поклања се функцији и оригиналној намени одређених текстова, било да је у питању пропаганда или потврђивање доминантног верског и политичког наратива. Заступа се теза да су управо односи моћи и културно-историјски контекст обликовали обрасце представљања жена, најчешће с нагласком на њихову наводну пасивност, беспомоћност, али и ласцивност и превртљивост, као и недостатак интелектуалне и моралне снаге. Докази за овакву тврдњу илуструју се примерима из књижевности и културе колонијалне Америке у којима се кроз родне метафоре жене повезују с ’новооткривеним’ континентом кроз троп о плодној девици, или с унапред одређеним родним улогама крхке даме или домаћице, али и носиоцима одговорности за морално стање колоније кроз разне стереотипе о прописаном (не)пожељном понашању.