Примена антропологије у развоју бивших колонија - Vladimir Ribić (University of Belgrade, 2016)
Развојна антропологија је професија утемељена у општој антропологији, а њена једина перспектива у односу на планирање развоја произлази из разумевања процеса бирократског одлучивања и коришћења дубинског знања о култури, институцијама и историјским трендовима одређене земље, као и из увида добијених компаративним проучавањима сличних институција у другим земљама. Циљ је да се помогне разјашњавање и предвиђање консеквенци одлука у вези с расподелом ресурса, а главна карактеристика овакве перспективе је фокусирање на, у културном обрасцу утемељене, перцепције, циљеве, интересе, стратегије и организацију планираних корисника и чланова других група, укључујући елите и администраторе, чија је сарадња предуслов промене. С друге стране, антрополози који се супротстављају таквом схватању развојне антропологије одбацују западњачко виђење развоја као историјске нужности.