Основні закономірності дитячого травматизму (за даними травмпункту тернопільської обласної дитячої лікарні) - M. D. Protsaylo (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2018)
Мета: провести кількісний та якісний аналіз травматизму у дітей за даними Тернопільської обласної дитячої лікарні, виявити закономірності травматизму дитячого населення. Матеріали і методи. Вивчалися дані, отримані при дослідженні 7964 дітей різного віку, які звернулися по медичну допомогу в травмпункт Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні, за 2017 рік та I квартал 2018 року. Результати та висновки. Спостерігається чітка сезонна залежність травматизму, найбільша кількість пошкоджень припадає на теплу пору року. Понад 90% випадків травматизму припадає на побутовий та вуличний. Найчастіше травмуються хлопчики віком від 7 до 14 років – мешканці міст. Домінують переломи верхніх та нижніх кінцівок.