Analiza pojedinih statističkih pokazatelja učinkovitosti hrvatskog građanskog pravosuđa - Marko Mećar (University of Zagreb, Faculty of Law, 2021)
Učinkovitost građanskog pravosuđa pridonosi zaštiti prava i interesa koje osobe mogu ostvariti u određenoj državi. Dodatno, niz stručnih studija govori u prilog tome da učinkovito pravosuđe ima pozitivne učinke na gospodarsku aktivnost i na veća izravna strana ulaganja u gospodarstvo države, a time i na životni standard građana u toj državi. S obzirom na važnost navedene teme, u ovom radu analizirat će se pojedini statistički pokazatelji učinkovitosti hrvatskog građanskog pravosuđa u cjelini te zatim učinkovitost pojedinih dijelova hrvatskog građanskog pravosuđa u pogledu kojih dostupni podaci pokazuju da imaju smanjenu učinkovitost. Navedena analiza važna je i zato što predstavlja doprinos identificiranju uzroka smanjene učinkovitosti pojedinih dijelova pravosuđa, što je preduvjet da bi se moglo ponuditi odgovarajuće rješenje odnosno mjere za poboljšanje učinkovitosti pravosuđa.