TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİNDE ÖĞRETMENİN SÖZSÜZ YAKINLIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Gülden TÜM (Fırat University, 2019)
Yabancı dil öğreniminin gerçekleşmesinde, öğretmenin öğrenciye söz içermeyen yakınlığı stratejisinin etkili olduğunu gösteren birçok araştırma yapılmıştır. Bu çalışmalar genellikle işlevler, etkiler, bilişim ve etkili öğrenme ile güvenirlik testleri üzerinedir. Ancak yabancı dil Türkçe öğretiminin gerçekleştiği sınıflarda ya da Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin bulunduğu farklı kurumlarda bu alanda yapılmış çalışmalarla karşılaşılmamıştır. Bu yüzden bu çalışma üç farklı üniversitede (Çukurova Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, TÖMER, Londra Üniversitesi) yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin öğretmenlerin sözel olmayan yakınlık davranışlarından nasıl etkilendiklerini araştırmak için yapılmıştır. Çalışma Türkçe öğrenen 55 denekle yapılmış olup Thomas, Richmond ve McCroskey (1994)’in on maddelik Sözel Olmayan Yakınlık Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Sonuçlar öğrenci isteklendirmesinin gülümseme ve göz teması gibi belirli sözsüz davranışlarla artış gösterdiğini ortaya çıkarmıştır.