Сремски берберин у временима промена - Ivan Kovačević (University of Belgrade, 2016)
Легенда о сремском берберину који је изумео машиницу за шишање и обогатио се њеном производњом у два наврата је била присутна у јавности. Та легенда се састоји из три митске целине: мита о успону из сиромаштва у средњи слој, попут романа америчког писца из 19. века Хорејше Елџера (Horatio Alger), мита о великом богатству стеченог креативношћу и успешним бизнисом и специфичним митом о изгубљеном благу чији би повратак спасао државу и економију. Њихова композиција присутна је 1929. године и 2003. године у периодима експанзије предузетничко-тржишне економије, у временима промене и транзиције, одражавајући и конституишући дух времена.