Skeiv representasjon i dataspill: progressiv utvikling og mediespesifikke muligheter og utfordringer - Joakim Johansen Østby (Universitetsforlaget, 2021)
Sammendrag I denne artikkelen analyserer og diskuterer jeg skeiv representasjon i dataspill ved å undersøke tre områder: spillforskning, spillindustri og spillinnhold. Artikkelen gir et historisk perspektiv på viktige utviklinger på områder hvor skeivhet ikke har vært et spesielt viktig tema før siste tiår. Artikkelen drøfter hva som kjennetegner skeiv representasjon i eldre og nyere spill og dataspills mediespesifikke muligheter og utfordringer. I eldre spill problematiserer jeg «nøytrale» og vage framstillinger, med fokus på hvordan skeivhet framstilles som avvikende. I nyere spill identifiserer jeg fire representasjonsstrategier, valgfritt innhold, romanser, begrepsløs skeivhet og skeive spillfortellinger, viser hvordan spill kan ha radikalt skeivt potensial og argumenterer for at et problematisk hensyn til et streit publikum kan styre og undergrave mye skeiv spillrepresentasjon. Artikkelen bidrar med et samlet blikk på viktige utviklinger og problemstillinger i spillforskning, spillindustri og spillinnhold og belyser nåværende problemer og kunnskapshull.