L’aportació dels escultors alemanys a la producció catalana de retaules de finals del segle XV - Montserrat Jardí Anguera (Universitat Autonoma de Barcelona. Departament d'Art i Musica, 2008)
A finals del segle XV, arriba a Barcelona un nombre significatiu de mestres estrangers, d’entre els quals destaca la presència de l’alemany Miquel Lochner, que treballa al cor de la catedral de Barcelona. Les propostes de Lochner a Barcelona suposaran el punt de partida de la producció de retaules immediatament posterior i continuada per mestres nadius com ara Pere Torrent o Joan Romeu. Aquesta tradició retaulística, introduïda per Lochner, prové de terres germàniques, especialment de la zona del Baix Rin, i cal distingir-la de la producció de retaules procedents dels Països Baixos, significativament diferent.