Pseudomarksizam i protofunkcionalizam u srpskoj etnologiji: Kulišić vs. Filipović - Gordana Gorunović (University of Belgrade, 2016)
U radu se ukazuje na jednu epizodu iz istorije srpske etnologije koja je indikativna za stanje u domaćoj nauci u periodu posle Drugog svetskog rata (1950-te). Polemika povodom funkcionalizma i savremene etnologije između Špire Kulišića, tada vodećeg zastupnika istorijskog materijalizma (struja pseudomarksizma) i Milenka Filipovića, zagovornika perspektive socijalne etnologije i funkcionalnog pristupa (struja protofunkcionalizma), posmatra se kao kritičan momenat u akademskoj etnologiji.