Behavioral and Physiological Reactivity of Mares and Stallions Evaluated in Performance Tests/Procena Fizioloških Parametara I Reaktivnosti Kobila I Pastuva Na Osnovu Performans Testa - Monika Budzyńska (Sciendo, 2014)
U mnogim zemljama obavezan je performans test samo za pastuve ali se neki uzgajivači odlučuju da obave i procenu performansi kobila u standardizovanim uslovima. Ispitivanje je vršeno radi procene uticaja pola na ponašanje i reakciju na strah kao i na rezultate performans testa kod poljskih punokrvnjaka (22 kobile i 34 pastuva). Ispitivanja su obavljena na lokaciji gde konji treniraju. Procenjivane su reakcije konja na potencijalnu opasnost, a rezultati testa ponašanja i praćenja srčanog rada prikazani su putem skora. Životinje oba pola su procenjivane na osnovu performans testa, standarizovanog prema kriterijumima Asocijacije odgajivača poljskih konja. Kobile su značajno mirnije reagovale u testu reakcije na opasnost (strah) u poređenju sa pastuvima. Uočena je povezanost pojedinih reakcija kod oba pola. Pozitivna korelacija skora ponašanja i temperamenta u testu opasnosti (strah), uočena je samo kod kobila. Međutim, bolji skorovi za temperament i karakter kod pastuva su uočeni kod životinja sa nižim vrednostima pulsa. Ova studija prikazuje da procena temperamenta i karaktera, kao deo standardizovanog performans testa, treba da obuhvata ne samo subjektivnu procenu trenera nego i objektivnu, testom procenjenu reaktivnost konja, zasnovanu na monitoringu ponašanja i srčanog rada. Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da pol ima uticaja na reaktivnost konja. Otuda je važno da se u obzir uzme i pol životinje prilikom odabira za određene tipove jahanja i da performans test bude obavezan za oba pola. Procena istih performans karakteristika za oba pola - pastuve i kobile, značajno poboljšava dobru praksu u uzgoju konja.