Слика египатске жене у романима Тахе Хусеина - Ivana Gligorijević (Institute for Literature and Art, 2021)
У раду се анализирају романи Тахе Хусеина који говоре о животу у Египту с краја 19. и почетка 20. века. У овим делима, која припадају ангажованој књижевности арапског културног препорода, описује се психологија људи египатске провинције. У фокусу истраживања су женски ликови, њихов менталитет и положај у друштву. Женски ликови су носиоци одређених феминистичких ставова, чиме аутор осуђује однос конзервативног египатског друштва према женама и истиче значај образовања у њиховој даљој еманципацији. Ова страна Хусеиновог стваралаштва до сада није довољно осветљена у нашој оријенталистици.