Hadżi Dimityr Christo Botewa – obce elementy kulturowe w polskich przekładach - Dorota Gołek‑Sepetliewa (Ksiegarnia Akademicka Publishing, 2021)
Hadzhi Dimitar by Hristo Botev – the foreign cultural elements in Polish translations