Неформална политичка мобилизација и нестрпљиви национализам на Косову и Метохији - Vladimir Ribić (University of Belgrade, 2016)
Неформална политичка мобилизација се спроводи онда када политички лидери не могу да реализују своје циљеве у постојећим политичким институцијама и организацијама, па им је потребно да се позову на „спонтано" исказану "аутентичну" вољу народа. Чак и када не утичу на генерисање неформалне политичке мобилизације, политички званичници могу да је искористе за промоцију до тада потиснутих политичких ставова и захтева. Од средине осамдесетих година 20. века до прве деценије 21. века, на Косову и Метохији, српски, односно албански национализам је прибегавао неформалној политичкој мобилизацији услед процене да је немогућа његова задовољавајућа артикулација кроз званичне државне институције.