РЕАКЦІЯ ОРГАНІЗМУ МОРЯКА НА МОДЕЛЮВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - А.О. Новікова (Kherson National Technical University, 2021)
В роботі проведено аналіз факторів, що впливають на виконання професійної діяльності судноводія. Відзначається, що професійна діяльність судноводія обумовлена його особистими властивостями, які формуються як особистим фізіологічним станом так і впливом зовнішніх факторів. Для стресових ситуацій характерна одна спільна риса – поява в людини гострого внутрішнього конфлікту між вимогами, які пред´являє щодо неї робота, та її можливостями. Проведено аналіз фактори, що впливають на судноводія при судноводінні. Зауважено, що значення позитивного або негативного відгуку на стресові ситуаці залежить від того, як організм вибудовує свої когнітивні, емоційні та поведінкові копінг-стратегії. В стрес-реакції організму беруть участь безліч регуляторних систем - центральна нервова система, вегетативна нервова система та система нейро-ендокринної регуляції. У людини спостерігаються нейробіохімічні зміни у структурах головного мозку, які заважають роботі фронтальної кори та виконанню нею своєї когнітивної функції. Когнітивний стрес можна трактувати інтегральною ланкою між фізіологічним і психосоціальним стресом, з одного боку, і психологічним стресом, – з іншого. Оцінку стану психофізіологічного статусу судноводіїв проводили за допомогою комп´ютеризованого програмного комплексу Херсонського морського тренажерного центру «Марин Про Сервис». Проводили опитування по визначенню стомленості. Визначено реакцію серцево –судинної системи та потовиділення і морфології у відповідь роботу на тренажері. Визначено показник рівня стресу. За результатами визначено, що молодий організм має більше адаптаційних резервів до емоційного навантаження. Разом з тим, професійна підготовка вимагає від судноводія бути менше схильним до стресових впливів, що корегується навчанням та тренуванням на тренажерах при моделюванні екстремальної ситуації.