Фімоз у дітей: історія, діагностика, лікування (лекція) - T. I. Mikhalchuk (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2019)
На основі огляду літератури та аналізу власних даних проведена оцінка захворювання на фімоз. Більшість новонароджених хлопчиків (96%) мають фізіологічний фімоз, який може спонтанно зникати у віці 3–6 років. Частота фімозу у зв’язку з цим поступово з віком зменшується, у пубертатному періоді знижується до 1–2%. На основі проведеного аналізу зроблені висновки, що діти з фізіологічним фімозом можуть спостерігатись до 6-річного віку, а в деяких випадках – і до 18 років. При патологічному фімозі показана активна хірургічна тактика. За відсутності атрофії і склерозу крайньої плоті, як альтернатива хірургічному, можливий терапевтичний підхід – лікування стероїдними та нестероїдними протизапальними засобами.