Refleksja polityczna rosyjskich elit z podróży po Europie w połowie XIX wieku - Mikołaj Banaszkiewicz (Ksiegarnia Akademicka Publishing, 2013)
Гран-тур и политическая рефлексия русских элит (середина XIX в.)