سطـوح مختلـف اسانس‌های میخـک و مـرزه بـر فراسنجه‌های تخمیری در تکنیک تولید گاز و تاثیـرات ضد‌میکروبی آنها بر باکتری پپتواستـرپتوکـوکوس انئـروبیوس(Peptostreptococcus anaerobius) جداسازی شده از شکمبه - حجت ایمانی مقدم (Ferdowsi University of Mashhad, 2021)
بهمنظور بررسی اثر مقادیر مختلف اسانسهای میخک و مرزه بر فراسنجه های تخمیری در شرایط برونتنی، دو آزمایش تولید گاز و کشت میکروبی طراحیگردید. تکنیک تولید گاز در قالب آزمایش فاکتوریل 3×3 شامل اسانسهای مرزه و میخک هرکدام 3 سطح (0، 250 و 500 میلیگرم) طراحی شد. مقدار تولید گاز در طی ساعات 2، 4، 6، 8، 16، 24، 48، 72، 96 و 120 اندازه‌گیریشد. سطوح بالای اسانس میخک در ساعات ابتدایی تخمیر باعث افزایش معنی دار گاز تولیدی گردید. در مقابل اسانس میخک در ساعات 24-8 تولید گاز را کاهشداد. در آزمایش میکروبی، سطوح مختلف اسانسهای مرزه و میخک (20، 35 و 40 میکرولیتر برای هر اسانس بصورت جداگانه) و همچنین سطوح ترکیبی اسانسهای مزبور ( 9 تیمار حاوی سطوح ترکیبی) و یک تیمار شاهد (استرپتومایسین) مورد مقایسه قرار گرفتند. بعد ازانجام کشت باکتری پپتواستـرپتوکـوکوس انئـروبیوس در محیط کشتو تقابل آن با اسانسهای مرزه و میخک مشاهده گردید تمامی تیمارهای حاوی اسانس (ساده و ترکیبی) نسبت به شاهد، تیمارهای حاوی اسانس مرزه نسبت به شاهد و سطوح ترکیبی اسانسهای مزبور نسبت به سطوح ساده اثر بازدارندگی بیشتری بر رشد این باکتری داشتهاست. به طور کلی نتایج مرحله اول آزمایش نشان داد که استفاده از اسانس میخک باعث کاهش تولید گاز و فراسنجه‌های تخمیری شد، اما اسانس مرزه بر مقدار تولید گاز، قابلیت هضم ماده آلی، انرژی قابل متابولیسم و مقدار اسیدهای چرب فرار تأثیر نداشت. نتایج حاصل از آزمایشات کشت میکروبی نیز نشان داد اسانسهای مرزه و میخک اثر ممانعت کنندگی بر رشد باکتری پپتواستـرپتوکـوکوس انئـروبیوس داشته و در نتیجه تولید آمونیاک توسط این باکتری کاهش می یابد.