روش غیر مخرب ترموگرافی در ارزیابی دانسیته گونه های بلوط بلند مازو و راش - پرستو مجدآبادی فراهانی (Regional Information Center for Science and Technology (RICeST), 2019)
DOR:98.1000/1735-0913.1398.34.87.66.1.1585.1588 در این تحقیق به بازبینی و امکان تخمین و ارزیابی دانسیته در دو گونه‌ی بلوط بلند مازو(Quercus castaneifolia) و راش(Fagus orientalis)، پرداخته شده است. ابتدا از هر گونه آزمونه‌هایی با ابعاد 30×20×4 سانتی‌متر (طول، عرض، ضخامت) تهیه گردید. سپس به مدت 72 ساعت در اتو در دمای 60 درجه‌ی سانتی‌گراد قرار گرفتند و پس از مدت مذکور از اتو خارج‌شده و دانسیته آن‌ها اندازه‌گیری شد. در آزمون ترموگرافی طی مدت یک ساعت، در دقایق 1، 5، 10، 20، 30، 45 و 60 (تحت عنوان پله‌های ثبت دما) دمای لحظه ای نمونه ثبت گردید. پس از آن به منظور بررسی تأثیر فاکتور شکل و ابعاد بر مقادیر اشتباهات دانسیته حاصل از روش ترموگرافی، نمونه‌های اولیه در دو مرحله به ابعاد 30×20×3 و 20×15×2 سانتی‌متر تبدیل شدند و مجدداً آزمون اندازه‌گیری دانسیته و ترموگرافی باکیفیت ذکرشده بر روی نمونه‌ها صورت پذیرفت. روابط بین فاکتور شکل، دانسیته و نسبت دانسیته بر فاکتور شکل با سرعت لگاریتمی افت دما به طور جداگانه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاکی از آن بود که تغییرات دانسیته بدون در نظر گرفتن فاکتور شکل، همبستگی خوبی با نتایج افت دما نداشت. اما هر دو گونه نتایج قابل‌اطمینانی از دانسیته، توسط روش‌های بررسی نسبت دانسیته بر فاکتور شکل با سرعت افت دما از دمای بیشینه از خود به نمایش گذاشتند. با این حال پیشنهاد می‌گردد در تخمین و یا ارزیابی غیر مخرب به روش ترموگرافی برای تمامی گونه های تجاری، توسط شیوه ترموگرافی بررسی گردند.