TELEVİZYON REKLAMLARINDA MÜZİK VE REKLAM İLİŞKİSİ - İmran Uğur (Erciyes University, 2011)
Televizyon reklamlarında görüntü, metin ve ses kadar müzik de reklamın izleyici üzerindeki etkisinde önemli rol oynamaktadır. Reklamlarda kullanılan müzik, enstrümanların birleşimiyle ortaya çıkan şarkıdan daha önemli bir göreve sahiptir. Reklamın beğenilmesinde, hatırlanmasında, dikkat çekmede, mesajın farklılaştırılarak iletilmesinde, reklamdan edinilen olumlu duyguların markaya yüklenmesinde müzik ön plana çıkmaktadır. Müzik, sözlü ya da enstrümantal olarak arka fonda yer alabileceği gibi cıngıllarla reklam mesajını da taşımaktadır. Bu çalışmada televizyon reklamlarında yer alan müziğe izleyicilerin dikkat edip etmedikleri, müziğin reklamın beğenisine katkı sağlayıp sağlamadığı, izleyicinin nasıl bir reklam müziği beklediği incelenmiştir. Bunun için Konya'da yaşayan 520 kişiden oluşan örneklem grubuna anket yapılmıştır. Sonuç olarak televizyon reklamlarında müziğin dikkat çekmede ve beğeni sağlamada önemli olduğu görülmüştür.