MİNİK SEYİRCİLER: BEBEK VE KÜÇÜK ÇOCUKLARDA HAREKETLİ GÖRÜNTÜ ALGISININ GELİŞİMİ ÜZERİNE BİR DERLEME - Sermin Ildırar (Erciyes University, 2014)
Günümüzde bebekler 3 ay ila 9 ay arasında ekran başına geçmeye başlamakta, bir yaşlarına geldiklerinde küçük çocuklara yönelik yapılmış programların düzenli seyircileri olmaktadırlar. Yapımcılar için bebekler yeni seyirciler olarak görülmekte, onlara yönelik pek çok program, video ve hatta televizyon kanalı üretilmektedir. Bu derleme, (1) bebeklerin ve küçük çocukların ekranlarda gördükleri hareketli görüntülerden ne anladıkları ve bu anlamalarında nelerin rol oynadığı, (2) ekrana maruz kalmanın onlar üzerindeki etkileri ve (3) hareketli görüntülerin onlar için öğretici olup olamayacağına dair araştırma sorularına, alanda bebeklere yönelik ilk videoların üretildiği 1997 yılından bugüne (Ocak 1997-Ocak 2014) kadar yapılmış ilgili araştırmaları tarayarak cevap aramaktadır.