APPLICATION OF ESSENTIAL OILS AS A PRESERVATIVE TO IMPROVE THE SHELF LIFE OF NILE TILAPIA (Oreochoromisniloticus) APLICACIÓN DE ACEITES ESENCIALES COMO CONSERVANTES PARA MEJORAR EL TIEMPO DE VIDA ÚTIL EN TILAPIA NILÓTICA (Oreochromisniloticus)
Some essential oils extracted from herbs and spices have antioxidant activity, it can be used to increase the shelf-life of fillets and cuts of different post-mortem meat. The aim of this work was to study the effect of the antioxidant activity of Thyme and rosemary essential oils on Nile tilapia fi...
Guardado en:
Autores principales: | , , |
---|---|
Formato: | article |
Lenguaje: | EN |
Publicado: |
Universidad de Antioquia
2012
|
Materias: | |
Acceso en línea: | https://doaj.org/article/52bfe2d60f9943e89d6b45e3ffd337ae |
Etiquetas: |
Agregar Etiqueta
Sin Etiquetas, Sea el primero en etiquetar este registro!
|
id |
oai:doaj.org-article:52bfe2d60f9943e89d6b45e3ffd337ae |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
oai:doaj.org-article:52bfe2d60f9943e89d6b45e3ffd337ae2021-12-02T05:02:16ZAPPLICATION OF ESSENTIAL OILS AS A PRESERVATIVE TO IMPROVE THE SHELF LIFE OF NILE TILAPIA (Oreochoromisniloticus) APLICACIÓN DE ACEITES ESENCIALES COMO CONSERVANTES PARA MEJORAR EL TIEMPO DE VIDA ÚTIL EN TILAPIA NILÓTICA (Oreochromisniloticus)0121-4004https://doaj.org/article/52bfe2d60f9943e89d6b45e3ffd337ae2012-04-01T00:00:00Zhttp://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042012000100004https://doaj.org/toc/0121-4004Some essential oils extracted from herbs and spices have antioxidant activity, it can be used to increase the shelf-life of fillets and cuts of different post-mortem meat. The aim of this work was to study the effect of the antioxidant activity of Thyme and rosemary essential oils on Nile tilapia fillets preservation. The effect of essential oils in tilapia shelf-life was evaluated through the determination of the oxidation products by TBARS analysis and their comparison to some samples without essential oil application. The obtained results show that the use of the two essential oils reduces, between 53 and 96.5%, the oxidative processes of tilapia fillets from the ninth day of storage.<br>Algunos aceites esenciales extraídos de hierbas aromáticas y especias han presentado actividad antioxidante, aspecto que puede ser usado en el aumento de la vida útil de filetes y cortes post-mortem de diferentes carnes. El objetivo del presente artículo fue estudiar el efecto de la utilización de aceites esenciales de tomillo y romero como conservantes en filetes de tilapia nilótica empleando su actividad antioxidante. Se evaluó el efecto final de los aceites en la vida útil del alimento a través de la determinación de los productos de la oxidación por medio de análisis TBARS y su comparación con muestras a las cuales no se les aplica ningún tipo aceite. Los resultados mostraron que para los dos aceites esenciales empleados, se obtuvieron reducciones para los procesos oxidativos de los filetes de tilapia, entre 53 y 96.5% a partir del noveno día de almacenamiento.William ALBARRACÍN H.Christian ALFONSO A.Iván C. SÁNCHEZ B.Universidad de AntioquiaarticleTilapiaoxidaciónTBARSaceites esencialesvida útilTilapiaoxidationTBARSessential oilsShelf lifeFood processing and manufactureTP368-456Pharmaceutical industryHD9665-9675ENVitae, Vol 19, Iss 1, Pp 34-40 (2012) |
institution |
DOAJ |
collection |
DOAJ |
language |
EN |
topic |
Tilapia oxidación TBARS aceites esenciales vida útil Tilapia oxidation TBARS essential oils Shelf life Food processing and manufacture TP368-456 Pharmaceutical industry HD9665-9675 |
spellingShingle |
Tilapia oxidación TBARS aceites esenciales vida útil Tilapia oxidation TBARS essential oils Shelf life Food processing and manufacture TP368-456 Pharmaceutical industry HD9665-9675 William ALBARRACÍN H. Christian ALFONSO A. Iván C. SÁNCHEZ B. APPLICATION OF ESSENTIAL OILS AS A PRESERVATIVE TO IMPROVE THE SHELF LIFE OF NILE TILAPIA (Oreochoromisniloticus) APLICACIÓN DE ACEITES ESENCIALES COMO CONSERVANTES PARA MEJORAR EL TIEMPO DE VIDA ÚTIL EN TILAPIA NILÓTICA (Oreochromisniloticus) |
description |
Some essential oils extracted from herbs and spices have antioxidant activity, it can be used to increase the shelf-life of fillets and cuts of different post-mortem meat. The aim of this work was to study the effect of the antioxidant activity of Thyme and rosemary essential oils on Nile tilapia fillets preservation. The effect of essential oils in tilapia shelf-life was evaluated through the determination of the oxidation products by TBARS analysis and their comparison to some samples without essential oil application. The obtained results show that the use of the two essential oils reduces, between 53 and 96.5%, the oxidative processes of tilapia fillets from the ninth day of storage.<br>Algunos aceites esenciales extraídos de hierbas aromáticas y especias han presentado actividad antioxidante, aspecto que puede ser usado en el aumento de la vida útil de filetes y cortes post-mortem de diferentes carnes. El objetivo del presente artículo fue estudiar el efecto de la utilización de aceites esenciales de tomillo y romero como conservantes en filetes de tilapia nilótica empleando su actividad antioxidante. Se evaluó el efecto final de los aceites en la vida útil del alimento a través de la determinación de los productos de la oxidación por medio de análisis TBARS y su comparación con muestras a las cuales no se les aplica ningún tipo aceite. Los resultados mostraron que para los dos aceites esenciales empleados, se obtuvieron reducciones para los procesos oxidativos de los filetes de tilapia, entre 53 y 96.5% a partir del noveno día de almacenamiento. |
format |
article |
author |
William ALBARRACÍN H. Christian ALFONSO A. Iván C. SÁNCHEZ B. |
author_facet |
William ALBARRACÍN H. Christian ALFONSO A. Iván C. SÁNCHEZ B. |
author_sort |
William ALBARRACÍN H. |
title |
APPLICATION OF ESSENTIAL OILS AS A PRESERVATIVE TO IMPROVE THE SHELF LIFE OF NILE TILAPIA (Oreochoromisniloticus) APLICACIÓN DE ACEITES ESENCIALES COMO CONSERVANTES PARA MEJORAR EL TIEMPO DE VIDA ÚTIL EN TILAPIA NILÓTICA (Oreochromisniloticus) |
title_short |
APPLICATION OF ESSENTIAL OILS AS A PRESERVATIVE TO IMPROVE THE SHELF LIFE OF NILE TILAPIA (Oreochoromisniloticus) APLICACIÓN DE ACEITES ESENCIALES COMO CONSERVANTES PARA MEJORAR EL TIEMPO DE VIDA ÚTIL EN TILAPIA NILÓTICA (Oreochromisniloticus) |
title_full |
APPLICATION OF ESSENTIAL OILS AS A PRESERVATIVE TO IMPROVE THE SHELF LIFE OF NILE TILAPIA (Oreochoromisniloticus) APLICACIÓN DE ACEITES ESENCIALES COMO CONSERVANTES PARA MEJORAR EL TIEMPO DE VIDA ÚTIL EN TILAPIA NILÓTICA (Oreochromisniloticus) |
title_fullStr |
APPLICATION OF ESSENTIAL OILS AS A PRESERVATIVE TO IMPROVE THE SHELF LIFE OF NILE TILAPIA (Oreochoromisniloticus) APLICACIÓN DE ACEITES ESENCIALES COMO CONSERVANTES PARA MEJORAR EL TIEMPO DE VIDA ÚTIL EN TILAPIA NILÓTICA (Oreochromisniloticus) |
title_full_unstemmed |
APPLICATION OF ESSENTIAL OILS AS A PRESERVATIVE TO IMPROVE THE SHELF LIFE OF NILE TILAPIA (Oreochoromisniloticus) APLICACIÓN DE ACEITES ESENCIALES COMO CONSERVANTES PARA MEJORAR EL TIEMPO DE VIDA ÚTIL EN TILAPIA NILÓTICA (Oreochromisniloticus) |
title_sort |
application of essential oils as a preservative to improve the shelf life of nile tilapia (oreochoromisniloticus) aplicación de aceites esenciales como conservantes para mejorar el tiempo de vida útil en tilapia nilótica (oreochromisniloticus) |
publisher |
Universidad de Antioquia |
publishDate |
2012 |
url |
https://doaj.org/article/52bfe2d60f9943e89d6b45e3ffd337ae |
work_keys_str_mv |
AT williamalbarracinh applicationofessentialoilsasapreservativetoimprovetheshelflifeofniletilapiaoreochoromisniloticusaplicaciondeaceitesesencialescomoconservantesparamejorareltiempodevidautilentilapianiloticaoreochromisniloticus AT christianalfonsoa applicationofessentialoilsasapreservativetoimprovetheshelflifeofniletilapiaoreochoromisniloticusaplicaciondeaceitesesencialescomoconservantesparamejorareltiempodevidautilentilapianiloticaoreochromisniloticus AT ivancsanchezb applicationofessentialoilsasapreservativetoimprovetheshelflifeofniletilapiaoreochoromisniloticusaplicaciondeaceitesesencialescomoconservantesparamejorareltiempodevidautilentilapianiloticaoreochromisniloticus |
_version_ |
1718400766568300544 |