SNP Genetic Diversity Within a Fragment of the Gene Myo15a Responsible for the Hearing Process in a Population of Farmed and Free-Living Animals of the Canidae Family/SNP Genetski Deverzitet U Okviru Fragmenta Gena Myo15a, Odgovornog Za Sluh U Populaciji Životinja Familije Canidae U Uslovima Farmskog I Slobodnog Uzgoja - Andrzej Jakubczak (Sciendo, 2014)
Gen MYO15A je uključen u stvaranje proteina iz grupe motornih proteina - miozina. Miozin XVA je lociran u unutrašnjem uhu, hipofi zi i drugim tkivima, i značajno utiče na slušni proces. Mutacije u ovom genu izazivaju supstitucije aminokiselina u konzervisanom motornom domenu lanca miozina, što dovodi do skraćenja stereocilija slušnih ćelija, a kao posledica dolazi do poremećaja funkcije XVA miozina. Postavljena je istraživačka hipoteza koja je pretpostavljala da mutacije u genu koji je odgovoran za slušni proces kod životinja familije Canidae mogu da izazovu hipoakustiku kao i značajne promene u ponašanju pasa, od povučenosti i straha do agresivnosti. Ispitivanjem je determinisan SNP polimorfi zam u fragmentu gena MYO15A koji može da dovede do poremećaja sluha kako kod divljih tako i kod farmski uzgajanih životinja familije Canidae.