Život pod sustavnom kontrolom alata CRISPR-Cas9 - Etička evaluacija novog tehničkog uređivanja genoma - Odilon-Gbènoukpo Singbo (Christian Academic Circle, 2021)
Suvremeni razvoj biomedicine i tehnologije brže i bolje nego prije donosi nova otkrića koja će znatno poboljšati pristup zdravlju živih bića. Jedno od takvih otkrića je alat CRISPR-Cas9 koji je donio znanstvenicama Nobelovu nagradu za kemiju. Pomoću tog alata moguće je precizno uređivanje genoma i time su otvorene mogućnosti manipuliranja životom sve do rizika »proizvodnje« genetički modificiranih ljudi. Ovaj članak nastoji jezgrovito prikazati glavna načela tog alata i njegove terapijske primjene na živi organizam. Etički izazovi otkrivaju opasnost biomodifikacije putem mogućnosti dizajniranja buduće djece, a to vraća ne samo eugeniku, nego i želju za nadilaženjem ljudskoga.