Un tipar de piatră din secolele VI-VII p.Chr. descoperit în așezarea de la București-Băneasa, Str. Gârlei - Oanță-Marghitu, Rodica (MEGA Publishing House, 2021)
Articolul discută un tipar de turnare descoperit în anul 2013 în situl de la București-Băneasa, Str. Gârlei. Pe baza analogiilor, tiparul se datează în secolele VI-VII p.Chr., perioadă bine reprezentată în acest sit printr-un număr mare de construcții adâncite. În condițiile în care lucrările agricole au afectat întreg situl, distrugând eventualele niveluri de locuire, precum și părțile superioare ale construcțiilor adâncite, este dificil de stabilit contextul în care a fost abandonat tiparul. Piesa putea fi folosită pentru turnarea unor aliaje de staniu și/sau plumb cu puncte de topire scăzute și pentru obținerea unor artefacte de mici dimensiuni, folosite ori ca piese de sine stătătoare ori ca elemente integrate ulterior în structura unor podoabe sau accesorii mai elaborate. Prin particularitățile sale, tiparul ne permite să surprindem un ecou îndepărtat al podoabelor din metale prețioase bogat ornamentate cu granulație, estetica noilor piese păstrându-și valențele decorative în pofida valorii reduse a materiilor prime folosite și a originalității abordării tehnologice.