Milliyetçi ve İlmî Kültür Dergiciliğinin Bir Örneği: Türklük Dergisi - Mustafa MÜJDECİ (Celal Öney, 2021)
Bu makalede Nisan 1939’da yayınlanmaya başlayan ve Kasım 1940’a kadar yayın hayatını sürdüren Türklük dergisi konu edilmiştir. Türkiye’de milliyetçiliğin yükselişte olduğu bir dönemde - II. Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde- İsmail Hami Danişmend tarafından çıkarılan Türklük, aynı dönemde çıkarılan Ergenekon, Bozkurt ve Gök-Börü dergileri gibi Türk kültürü ve milliyetçiliği konularında makalelere yer vermiştir. Türklük, savaş dönemindeki pek çok derginin aksine propaganda dergiciliğinden ziyade Türk kültürünün maddi ve manevi unsurlarını ele almıştır. “Milliyetçi Kültür Mecmuası” olarak bilinen Türklük, 15 sayı yayınlanmıştır. Millet, milliyet, kültür ve ırk meselelerine fazlaca yer verilen Türklük, daha ilk sayısında İsmail Hami Danişmend tarafından “milliyetçi olduğundan dolayı ırkçı, dilci, kültürcü ve vatancı” olarak nitelendirilmiştir. Milliyetçi, ilmî araştırma ve kültür dergisi olan Türklük’te o dönemin çok tartışılan konularının başında gelen ırk ve milliyet kavramları üzerinde değerlendirmeler dikkat çekmiştir. Bu çalışmada Türklük dergisi şekil ve içerik açısından incelenmiş, Türk fikir hayatındaki yeri ve önemine dair tespitlerde bulunulmuştur.