Praktyczne możliwości pokrycia ochroną ubezpieczeniową na polskim rynku szkód wyrządzonych w środowisku – wybrane zagadnienia - Marceli Leszek Drabek (Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2021)
Artykuł dotyczy wybranych aspektów odpowiedzialności za szkody w środowisku w polskim ustawodawstwie oraz możliwości ich ubezpieczenia w ramach polis funkcjonujących na polskim rynku. Autor zauważa, że głównym aktem prawnym regulującym odpowiedzialność za szkody w środowisku jest ustawa z dnia 13 kwietnia 2007 roku o zapobieganiu szkodom w środowisku i ich naprawie. Głównym celem publikacji jest przybliżeniem możliwości pokrycia w. w. szkód ubezpieczeniem OC z tytułu prowadzonej działalności lub specjalistycznym ubezpieczeniem środowiskowym, na rynkowych przykładach.