Значення генетичних факторів у розвитку целіакії в дітей узбецької популяції - Z.M. Abdujabarova (Group of Companies Med Expert, LLC, 2020)
Результати генетичних досліджень довели зв'язок целіакії з генами II класу головного комплексу гістосумісності (HLA), зокрема з локусом DQ. Наявність специфічних алелей у локусі HLA-DQ є необхідним, але недостатнім для реалізації фенотипу захворювання. В Узбекистані не вивчений розподіл HLA маркерів у дітей з целіакією, тому потрібно провести відповідні дослідження.