INFLUENCE OF ARBUSCULAR MYCORRHIZAL FUNGIES AND A NATIVE DIAZOTROPHIC BACTERIA IN SURVIVAL AND TUBERIZATION OF EX VITRO POTATO PLANTS INFLUENCIA DE HONGOS MICORRÍZICOS ARBUSCULARES Y UNA BACTERIA DIAZOTRÓFICA NATIVA EN LA SOBREVIVENCIA Y TUBERIZACIÓNDE PLANTAS DE PAPA EX VITRO

The inoculation of several species of micropropagated plantlets with native diazotrophic bacteria and arbuscular mycorrhizal fungi has been reported to increase growth and survival percentage compared to plantlets without inoculation. The survival of in vitro developed potato (Solarium tuberosum L....

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Detalles Bibliográficos
Autores principales: Gabriela Palacios, Miguel Abud, Miguel Salvador, Lourdes Adriano, Luc Dendooven, Federico Antonio Gutiérrez
Formato: article
Lenguaje:EN
ES
Publicado: Universidad de Concepción 2009
Materias:
Acceso en línea:https://doaj.org/article/6ca69f3c31274d6fb0065e738809ceab
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Descripción
Sumario:The inoculation of several species of micropropagated plantlets with native diazotrophic bacteria and arbuscular mycorrhizal fungi has been reported to increase growth and survival percentage compared to plantlets without inoculation. The survival of in vitro developed potato (Solarium tuberosum L. cv. Alfa) plantlets co-inoculated with Glomus fasciculatum (Thaxter sensu Gerd.) Gerd & Trappe, G. claroideum (Schenck & Smith emend. Walker & Vestberg) and a native diazotrophic bacteria was evaluated at room temperature (16-35°C) or in a growth chamber (20-22°C). Obtained plantlets for micropropagation were placed in a peat moss/agrolite (2:1 v/v) mixture, inoculated with arbuscular mycorrhizal (AM) fungi (2250 spores plant"') and native diazotrophic bacteria (3 x 10(8) cell plant"') and grown in the greenhouse at 18±2°C for 4 weeks and at 20-26°C for another 4 weeks. Plantlets were then transferred to near-commercial greenhouse and plant growth and minitubers yield were determined 15 weeks after ex vitro growth. Survival of the plantlets at room temperature doubled when inoculated with the two AM fungi and also biomass and minituber yield of plants compared to untreated plants. It was found that the added microorganisms increased survival of potato plantlets and AM fungi improved potato plant growth and minituber production.<br>La inoculación de varias especies de plantas micropropagadas con bacterias diazotróficas nativas y hongos micorrízicos arbusculares se ha reportado que incrementa el crecimiento y el porcentaje de sobrevivencia comparado con plantas sin inocular. Se evaluó la sobrevivencia de plántulas de papa (Solanum tuberosum L. cv. Alfa) desarrolladas in vitro, coinoculadas con Glomus fasciculatum (Thaxter sensu Gerd.) Gerd & Trappe, G. claroideum (Schenck & Smith emend. Walker & Vestberg) y una bacteria diazotrófica nativa, a temperatura ambiente (16-35°C) o en una cámara de cultivo (20-22°C). Las plántulas obtenidas por micropropagación se colocaron en una mezcla de turba/agrolita (2:1 v/v), se inocularon con los hongos micorrízicos arbusculares (HMA) (2250 esporas planta"') y la bacteria diazotrófica nativa (3 x 10(8) células mi"') y se cultivaron en el invernadero a 18±2°C por 4 semanas y a 20-26°C por otras 4 semanas. Posteriormente las plántulas se transfirieron a un invernadero semicomercial en donde se les determinó el crecimiento y el rendimiento de los minitubérculos a las 15 semanas después de crecimiento ex vitro. A temperatura ambiente, la sobrevivencia de las plántulas, la biomasa y el rendimiento de los minitubérculos se duplicaron cuando las plántulas se inocularon con los dos HMA en comparación con las plantas sin inoculación. Se encontró que los microorganismos adicionados incrementaron la sobrevivencia de las plántulas de papa y los HMA mejoraron el crecimiento de las plantas de papa y el rendimiento de los minitubérculos.