SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞININ HABER TAKİBİ MOTİVASYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ - Cihan Becan (Erciyes University, 2018)
İnsanların çoğu anlık bilgi sahibi olmak, çevresinde meydana gelen olaylara anlam vermek, her hangi bir konuda grup ya da gruplarla etkileşime geçmek veya diğer toplumsal ve psikolojik gereksinimleri karşılamak istemesinden dolayı yaşadığımız çağda sosyal medyaya olan bağımlılık artmaktadır. Bu bağımlılığın sonucunda insanlar özellikle haberleri ve günlük bilgilerin çoğunu sosyal medyadan almak istemektedirler. Bu çalışma, bireylerin sosyal medyaya olan bağımlılığının sosyal ağlar üzerinden haber takip etme motivasyonlarına yönelik etkilerini ortaya koymaktadır. Bu amaçla İstanbul Aydın Üniversitesi’nde, basit tesadüfi örneklem yöntemiyle, 349 öğrenciyle yüz yüze anket tekniği uygulanmıştır. Bu ankette sorular sosyal medya üzerinden haber takip etmeye yönelik motivasyonları belirten ifadeler ile haber okuma ve paylaşma sıklığı, takip edilen haber kaynakları ve haber konuları, kullanılan sosyal medya kanalları, demografik faktörler gibi sıklık belirten sorular olmak üzere iki bölümde toplanmış ve bu sorular üzerinden analiz edilmiştir. Elde edilen verilere göre, tüketicilerin sosyal medya üzerinden haber takip etme motivasyon faktörlerinin başında bilgi edinmenin geldiği, bunu sırasıyla eğlenme, sosyalleşme ve statü edinme faktörünün takip ettiği ortaya çıkmıştır.