Антиколонијална изложба у Паризу (1931) и надреалистичка контрајавност - Svetlana Jevtović Montua (Institute for Literature and Art, 2020)
У раду се представља и анализира антиколонијална изложба која је настала као израз протеста критичке јавности на званичну Колонијалну изложбу одржану 1931. у Паризу. Та контраизложба, коју су представници француског надреалистичког покрета организовали заједно са члановима Комунистичке партије Француске, јединствен је и недовољно познат пример сарадње политичке и уметничке авангарде током турбулентних тридесетих година двадесетог века. Ова карактеристична епизода из интелектуалне историје Европе међуратног периода, коју ћемо историјски контекстуализовати и описати, показује се као значајна за разумевање унутрашње динамике развоја надреалистичког покрета, дијалектичког односа јавности и контрајавности, а посебан смисао добија у широј перспективи развоја антиколонијалне и постколонијалне мисли у двадесетом веку. У том контексту, она може на нов начин осветлити и специфичан положај београдских надреалиста и њихово учешће у креирању културне политике социјалистичке Југославије којој је важан међународни печат давала антиколонијална политика несврстаних.