Збройно-вибухові поранення шиї у дітей у мирний час - V. S. Konoplitsky (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2017)
Вогнепальні пошкодження анатомічних структур шиї та голови у дітей, внаслідок пошкодження тканин та органів з порушенням їх цілісності та утворення інфікованої рани, особливо в мирний час, становлять складну медичну та соціальну проблему через значну частку інвалідизації. Вогнепальні поранення шиї у дітей в мирний час повинні розглядатись як особлива група інфікованих механічних пошкоджень, за яких показана рання топічна діагностика із застосуванням УЗД, СКТ, МРТ, а за необхідності – й пошукове оперативне втручання з відповідним гемостазом. Діагностично-лікувальні заходи у дітей з вогнепальними пораненнями шиї повинні бути активними, комплексними та максимально радикальними, а період відновлення та реабілітації – безперервними та тривалими.