Els retaules del taller dels Sunyer a l'església de Sant Martí de Joc - Teresa Avellí Casademont (Universitat Autonoma de Barcelona. Departament d'Art i Musica, 2002)
El present treball pretén aportar nous testimonis a l'estudi de l'escultura catalana de la primera meitat del segle xviii, provinents, en aquest cas, de la comarca del Conflent. En general, la producció retaulística de la Catalunya del Nord ha estat menystinguda, tant per part de la historiografia catalana com també de la francesa, sense valorar el fet que allí es conserva gairebé tota l'obra i una abundant documentació dels segles XVII i XVIII. Precisament, entre els diversos artífexs catalans vinculats a la zona, els manresans Josep i Pau Sunyer i Raurell, van treballar activament en aquestes contrades. A l'església parroquial de Joc s'ha conservat un conjunt prou destacable de retaules, que, gràcies a la revisió historiogràfica i a nova documentació, hem pogut atribuir a aquests dos escultors. L'estudi vol ser un preàmbul d'una recerca més ambiciosa centrada en la revisió del catàleg d'obra de Josep Sunyer i Raurell (circa 1673-1751) a banda i banda dels Pirineus, que posi de manifest el bon nivell assolit pel seu taller actiu a Catalunya, contemporani al dels Costa, Moretó i Pujol, entre molts altres.