Occurrence of Bartonella Henselae, Felv and Fiv Infection in 60 Stray Cats from Serbia/Pojava Bartonella Henselae, Felv I Fiv Infekcije Kod 60 Uličnih Mačaka U Srbiji - Aleksandar Potkonjak (Sciendo, 2014)
Cilj ovog istraživanja je da se utvrdi koinfekcija uzročnicima Bartonella henselae, virus imunodefi cijencije mačaka i virus leukemije mačaka, kod uličnih mačaka s područja Novog Sada i Beograda, Srbija. Od svake od ukupno 60 jedinki uključenih u istraživanje uzeti su uzorci pune venske krvi. Paralelno s uzimanjem uzoraka obavljen je klinički pregled mačaka i sačinjena je epidemiološka anketa. Krvni serumi izdvojeni su centrifugiranjem i serološki su testirani u cilju utvrđivanja prisustva specifi čnih antitela na uzročnike Bartonella henselae (testom indirektne imunofl uorescencije-IFA) i virus mačije imunodefi cijencije (FIV) (brzim testom SNAP Combo), kao i antigena virusa leukemije mačaka (FeLV) (brzim testom SNAP Combo). Od 60 krvnih seruma mačaka, serološki pregledanih korišćenjem IFA testa, 33 (55%) je bilo pozitivno na prisustvo specifi čnih IgG antitela na antigene uzročnika Bartonella henselae. Od 60 ispitivanih uzoraka seruma mačaka, 13 je dalo pozitivnu reakciju na prisustvo specifi čnih antitela na antigene FIV. Niti u jednom od 60 ispitivanih uzoraka seruma nije utvđeno prisustvo antigena FeLV. Od 33 krvna seruma mačaka, u kojima je ustanovljeno prisustvo specifi čnih IgG antitela na B. henselae, 6 krvnih seruma dalo je pozitivnu reakciju i na prisustvo specifi čnih IgG antitela na uzročnika virusne imunodefi cijencije mačaka, što predstavlja seroprevalenciju koinfekcije od 10% u ukupnoj populaciji ispitivanih mačaka. Rezultati dobijeni u ovom istraživanju ukazuju na prisustvo koinfekcije uzročnicima Bartonella henselae i FIV kod mačaka u Srbiji, bez FeLV pozitivnih jedinki. Evidentan je porast manifestacije kliničkih simptoma kod mačaka kod kojih je primenom seroloških testova utvrđena koinfekcija izazvana uzročnicima B. henselae i FIV, u poređenju sa mačkama kod kojih je ustanovljena infekcija izazvana samo uzročnikom B. henselae.