Classicisme i cinema: Eugeni d'Ors, el noucentisme i les arts industrials - Joan M. Minguet Batllori (Universitat Autonoma de Barcelona. Departament d'Art i Musica, 2000)
Durant les primeres dècades del segle XX, el moviment cultural denominat noucentisme, i el filòsof Eugeni d'Ors, el seu màxim ideòleg, van mantenir una posició contrària al cinema. La ràpida irrupció del fenomen cinematogràfic en els sistemes culturals catalans va ser interpretada com un atac als valors defensats pels escriptors i teòrics noucentistes: el classisicsme, l'art d'expressió individual, l'oposició al món industrial.