MICROBIAL BIOTRANSFORMATION OF (R)-(+)- LIMONENE BY Penicillium digitatum DSM 62840 FOR PRODUCING (R)-(+)-TERPINEOL BIOTRANSFORMACIÓN MICROBIANA DE (R)-(+)-LIMONENO POR Penicillium digitatum DSM 62840 PARA LA PRODUCCIÓN DE (R)-(+)-TERPINEOL

Microbial biotransformation is a relevant strategy to obtain high added value natural compounds under controlled environmentally friendly conditions. In this research work, the biotransformation of (R)-(+)- limonene using Penicillium digitatum DSM 62840 was evaluated. The study variables were the fo...

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Detalles Bibliográficos
Autores principales: Gloria A PRIETO S, Janeth A PEREA V, Claudia C ORTIZ L
Formato: article
Lenguaje:EN
Publicado: Universidad de Antioquia 2011
Materias:
Acceso en línea:https://doaj.org/article/83c7b066335a4efea310f11bcdb08b0b
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Descripción
Sumario:Microbial biotransformation is a relevant strategy to obtain high added value natural compounds under controlled environmentally friendly conditions. In this research work, the biotransformation of (R)-(+)- limonene using Penicillium digitatum DSM 62840 was evaluated. The study variables were the following: culture medium, pH, microorganism growth phase, substrate concentration, and inducing effect of the substrate. The results showed that a concentration of 14.7 mM limonene in the medium named malt yeast broth at a pH of 3.5, inoculated with induced spores at the early stage of the exponential growth, produces a high specificity and the highest concentration (1864 mg/L) of (R)-(+)-&alpha;-terpineol. The product obtained has a considerable potential industrial application.<br>La biotransformación microbiana es una estrategia relevante para obtener compuestos naturales de alto valor agregado a través de procesos amigables con el medio ambiente. En este estudio se evaluó la biotransformación de (R)-(+)-limoneno utilizando Penicillium digitatum DSM 62840. Las variables estudiadas fueron: medio de biotransformación, pH, fase de crecimiento del microorganismo, concentración del sustrato y efecto inductor del sustrato. Los resultados mostraron que en medio caldo extracto de malta y levadura a pH 3,5 inoculado con esporas inducidas y crecidas en el inicio de la fase exponencial, con una concentración de limoneno de 14,7 mM, el sustrato se transformó de manera específica en (R)-(+)- &alpha;-terpineol. En estas condiciones se alcanzó la máxima concentración, 1864 mg/L. El producto obtenido tiene alto potencial de aplicación en diferentes industrias.