MICROBIAL BIOTRANSFORMATION OF (R)-(+)- LIMONENE BY Penicillium digitatum DSM 62840 FOR PRODUCING (R)-(+)-TERPINEOL BIOTRANSFORMACIÓN MICROBIANA DE (R)-(+)-LIMONENO POR Penicillium digitatum DSM 62840 PARA LA PRODUCCIÓN DE (R)-(+)-TERPINEOL
Microbial biotransformation is a relevant strategy to obtain high added value natural compounds under controlled environmentally friendly conditions. In this research work, the biotransformation of (R)-(+)- limonene using Penicillium digitatum DSM 62840 was evaluated. The study variables were the fo...
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Formato: | article |
Lenguaje: | EN |
Publicado: |
Universidad de Antioquia
2011
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Acceso en línea: | https://doaj.org/article/83c7b066335a4efea310f11bcdb08b0b |
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oai:doaj.org-article:83c7b066335a4efea310f11bcdb08b0b2021-12-02T09:59:47ZMICROBIAL BIOTRANSFORMATION OF (R)-(+)- LIMONENE BY Penicillium digitatum DSM 62840 FOR PRODUCING (R)-(+)-TERPINEOL BIOTRANSFORMACIÓN MICROBIANA DE (R)-(+)-LIMONENO POR Penicillium digitatum DSM 62840 PARA LA PRODUCCIÓN DE (R)-(+)-TERPINEOL0121-4004https://doaj.org/article/83c7b066335a4efea310f11bcdb08b0b2011-05-01T00:00:00Zhttp://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042011000200007https://doaj.org/toc/0121-4004Microbial biotransformation is a relevant strategy to obtain high added value natural compounds under controlled environmentally friendly conditions. In this research work, the biotransformation of (R)-(+)- limonene using Penicillium digitatum DSM 62840 was evaluated. The study variables were the following: culture medium, pH, microorganism growth phase, substrate concentration, and inducing effect of the substrate. The results showed that a concentration of 14.7 mM limonene in the medium named malt yeast broth at a pH of 3.5, inoculated with induced spores at the early stage of the exponential growth, produces a high specificity and the highest concentration (1864 mg/L) of (R)-(+)-α-terpineol. The product obtained has a considerable potential industrial application.<br>La biotransformación microbiana es una estrategia relevante para obtener compuestos naturales de alto valor agregado a través de procesos amigables con el medio ambiente. En este estudio se evaluó la biotransformación de (R)-(+)-limoneno utilizando Penicillium digitatum DSM 62840. Las variables estudiadas fueron: medio de biotransformación, pH, fase de crecimiento del microorganismo, concentración del sustrato y efecto inductor del sustrato. Los resultados mostraron que en medio caldo extracto de malta y levadura a pH 3,5 inoculado con esporas inducidas y crecidas en el inicio de la fase exponencial, con una concentración de limoneno de 14,7 mM, el sustrato se transformó de manera específica en (R)-(+)- α-terpineol. En estas condiciones se alcanzó la máxima concentración, 1864 mg/L. El producto obtenido tiene alto potencial de aplicación en diferentes industrias.Gloria A PRIETO SJaneth A PEREA VClaudia C ORTIZ LUniversidad de Antioquiaarticlebioconversiónbiotransformaciónmonoterpenoshongoα-terpineolBioconversionbiotransformationmonoterpenesfungiα-terpineolFood processing and manufactureTP368-456Pharmaceutical industryHD9665-9675ENVitae, Vol 18, Iss 2, Pp 136-172 (2011) |
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Microbial biotransformation is a relevant strategy to obtain high added value natural compounds under controlled environmentally friendly conditions. In this research work, the biotransformation of (R)-(+)- limonene using Penicillium digitatum DSM 62840 was evaluated. The study variables were the following: culture medium, pH, microorganism growth phase, substrate concentration, and inducing effect of the substrate. The results showed that a concentration of 14.7 mM limonene in the medium named malt yeast broth at a pH of 3.5, inoculated with induced spores at the early stage of the exponential growth, produces a high specificity and the highest concentration (1864 mg/L) of (R)-(+)-α-terpineol. The product obtained has a considerable potential industrial application.<br>La biotransformación microbiana es una estrategia relevante para obtener compuestos naturales de alto valor agregado a través de procesos amigables con el medio ambiente. En este estudio se evaluó la biotransformación de (R)-(+)-limoneno utilizando Penicillium digitatum DSM 62840. Las variables estudiadas fueron: medio de biotransformación, pH, fase de crecimiento del microorganismo, concentración del sustrato y efecto inductor del sustrato. Los resultados mostraron que en medio caldo extracto de malta y levadura a pH 3,5 inoculado con esporas inducidas y crecidas en el inicio de la fase exponencial, con una concentración de limoneno de 14,7 mM, el sustrato se transformó de manera específica en (R)-(+)- α-terpineol. En estas condiciones se alcanzó la máxima concentración, 1864 mg/L. El producto obtenido tiene alto potencial de aplicación en diferentes industrias. |
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