QUALITY OF FRUITS IN MEXICAN TOMATO (Lycopersicon esculentum Mill.) LANDRACES CALIDAD DE FRUTOS EN VARIEDADES NATIVAS MEXICANAS DE TOMATE (Lycopersicon esculentum Mill.)

Mexico is a center of domestication and diversification of tomatoes, with various landrace cultivated populations and wild varieties, but the documentation is poor in terms of their physical, chemical and nutritional characteristics. Thirteen accessions were collected and then sown and transplanted...

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Autores principales: Isaura MÉNDEZ I, Araceli M VERA G, José L CHÁVEZ S, José C CARRILLO R
Formato: article
Lenguaje:EN
Publicado: Universidad de Antioquia 2011
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Acceso en línea:https://doaj.org/article/8b8b1bae50cd496bb8203b7ad09614be
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QUALITY OF FRUITS IN MEXICAN TOMATO (Lycopersicon esculentum Mill.) LANDRACES CALIDAD DE FRUTOS EN VARIEDADES NATIVAS MEXICANAS DE TOMATE (Lycopersicon esculentum Mill.)
description Mexico is a center of domestication and diversification of tomatoes, with various landrace cultivated populations and wild varieties, but the documentation is poor in terms of their physical, chemical and nutritional characteristics. Thirteen accessions were collected and then sown and transplanted in greenhouse conditions under a randomized complete block design with four replications. This process was performed in order to evaluate the lycopene content, ascorbic acid and other physicochemical characteristics, as well as the effect of storage conditions on lycopene loss of a sample of tomato fruits native from different regions of Mexico. The analysis of variance shows significant differences (P < 0.05) among accessions for titratable acidity, pH, lycopene on wet and dry basis, in the CIE chromaticity coordinates L* , a * b*, and in the maturity index. GTO-11, OAX-115, PH-102 and PH-96 accessions stood out for their lycopene content on wet and dry basis with values above 20 and 300 mg 100 g-1, respectively. Lycopene content in samples of ground tomato fruits decreased after storing them at -20&ordm;C; it also decreased in the scalded samples immersed in boiling water.<br>México es un centro de domesticación y diversificación del tomate con diversas poblaciones nativas cultivadas y variantes silvestres, pero poco documentadas en términos de sus características físicas, químicas y nutricionales. Con el objetivo de evaluar el contenido de licopeno, ácido ascórbico y otras características fisicoquímicas de los frutos de una muestra de tomate originaria de diferentes regiones de México, y evaluar el efecto de almacenamiento sobre la pérdida de licopeno, se hizo una colecta y posteriormente la siembra y trasplante en invernadero de trece accesiones bajo un diseño de bloques completos al azar con cuatro repeticiones. El análisis de varianza detecta diferencias significativas (P < 0.05) entre accesiones para acidez titulable, pH, licopeno en base húmeda y seca, en las coordenadas cromáticas CIE L* , a * y b*, y en el índice de madurez. Las accesiones GTO-11, OAX-115, PH-102 y PH-96 sobresalen en contenido de licopeno en base húmeda y seca con valores mayores a 20 y 300 mg 100 g-1, respectivamente. El contenido de licopeno en muestras molidas de frutos de tomate y almacenadas a -20&ordm;C, decreció a medida que se incrementó el tiempo de almacenamiento, aún en las muestras escaldadas, inmersión en agua en ebullición.
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