PRODUCTION AND EVALUATION OF ETHANOL FROM COFFEE PROCESSING BY-PRODUCTS OBTENCIÓN Y EVALUACIÓN DE ETANOL A PARTIR DE LOS SUBPRODUCTOS DEL BENEFICIO DE CAFÉ

Currently, many research studies are being carried out on the production of alcohol from lignocellulosic biomasses. In this study, the ethanol obtained from a mixture of coffee pulp and mucilage, commercial baker's yeast and panela (dehydrated and solidified cane juice) was evaluated. The pulp...

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Detalles Bibliográficos
Autores principales: Diana P NAVIA P, Reinaldo de J VELASCO M, José L HOYOS C
Formato: article
Lenguaje:EN
Publicado: Universidad de Antioquia 2011
Materias:
Acceso en línea:https://doaj.org/article/8cfd51b8707e423d8f94db4793fe5532
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Descripción
Sumario:Currently, many research studies are being carried out on the production of alcohol from lignocellulosic biomasses. In this study, the ethanol obtained from a mixture of coffee pulp and mucilage, commercial baker's yeast and panela (dehydrated and solidified cane juice) was evaluated. The pulp and mucilage of coffee underwent an acid hydrolysis, and the wort (pulp juice and mucilage) was fermented with an inoculum of exponential phase Saccharomyces cerevisiae and commercial whole panela. The fermented product was distilled, and the gas chromatographic analysis showed an ethanol yield of 25.44 kg/m³, resulting from the 64.40 kg/m³ of total sugars, such yield is equivalent to 77.29% of the theoretical yield. This fact shows that the production of ethanol is viable in small coffee farms using readily available raw materials. The stillage was analyzed and it presented the following values: 0.40 ppm (Iron), 0.97 ppm (Magnesium), 1.54 ppm (Calcium), and 4.40 ppm (Phosphorus). The results confirm that they are particularly useful as a complement in the production of bio-fertilizers for earthworms.<br>En la actualidad se desarrollan numerosas investigaciones para la producción de alcohol a partir de biomasa lignocelulósica. En este estudio, se evaluó el etanol producido a partir de pulpa y mucílago de café, levadura comercial y panela (jugo de caña solidificado y deshidratado). La pulpa y el mucílago del café se hidrolizaron vía acida y el mosto (jugo de pulpa y mucilago) se fermentó con un inóculo de Saccharomyces cerevisiae en fase exponencial, elaborado con panela entera comercial. El producto fermentado se destiló y su análisis mediante cromatografía de gases arrojó un resultado de 25,44 kg/m³ de etanol a partir de 64,40 kg/m³ de azúcares totales, lo que equivale a un rendimiento del 77,29% respecto al teórico; mostrando que es posible su obtención en pequeñas fincas cafeteras con materias primas de fácil acceso. Se analizaron las vinazas resultantes del proceso, reportando valores de 0,40 ppm (Hierro), 0,97 ppm (Magnesio), 1,54 ppm (Calcio), y 4,40 ppm (Fósforo), lo que las hace particularmente útiles como complemento en el desarrollo de biofertilizantes para la lombricultura.