„И тај добри момак је писао“: чешка (ауто)биографија Гаврила Принципа - Biljana Andonovska (Institute for Literature and Art, 2020)
У раду анализирамо околности настанка и објављивања кратког аутобиографског записа за који се тврди да га је Гаврило Принцип лично сачинио на немачком језику јануара 1916. у Терезину. Запис је 1919. године објављен у чешкој (Mladé proudy, Probuzení) и у југословенској периодици (Riječ Srba–Hrvata–Slovenaca, Демократија), и потом у више наврата прештампан у међуратном периоду. У прилогу уз рад доносимо изворну чешку верзију и нов српски превод овог документа.