Netflix’teki Türk Dizilerinin Sembolik Etkileşimcilik ve Kahramanların Toplumsal Cinsiyet Açısından Ele Alınması: Atiye ve Hakan Muhafız Dizileri Karşılaştırılması - Dilan Cıftcı (Erciyes University, 2021)
Efsaneler ve mitolojik kahramanlar her dönem ilgi odağı olmayı başarmış hikayeler olarak farklı disiplinlerde çeşitli çalışmalara verimli kaynaklar sunmaktadır. Bu çalışmada sembolik etkileşim alanı olarak kabul edilen televizyon dizilerinden hareketle son dönemlerde popüler olan mitolojik kahraman dizileri toplumsal cinsiyet rolleri açısından karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Bu bağlamda öncelikle Atiye ve Hakan Muhafız dizilerinin gösterenlerinin üç boyutu, göstergebilimsel açıdan ve söylem analizi olarak ortaya konmuştur. Bunlara ilaveten iki mitolojik kahramanın toplumsal cinsiyet rolleri açısından temsiline yönelik karşılaştırmalı bulgular ortaya konmuştur. İki dizide de olayın merkezini oluşturan mekanlar (Göbeklitepe ve Ayasofya) sembolik açıdan önem taşımaktadır. İki kahraman insan üstü güçlere sahip olmakla birlikte kadın kahraman için bu güçler daha ruhani iken erkek kahraman için bu güç fiziki olmuştur. İki dizide de kahramanlığı sembolize eden nesnelerin varlığı mevcuttur. Kadın kahraman için bu nesne kolye iken erkek kahraman için bu nesne hançer, tılsımlı gömlek ve yüzüktür. Kadın kahramanın olduğu Atiye dizisi antropoloji, astroloji ve arkeoloji gibi farklı disiplinlerden beslenirken, erkek kahramanın olduğu Hakan Muhafız dizisi tarihten beslenmektedir.