Žena u borbi / Žena u modi: Odjevne prakse u poslijeratnom periodu socijalističke Jugoslavije na primjeru časopisa "Žena u borbi" i "Naša Moda" - Ivana Čuljak (University of Belgrade, 2016)
AFŽ (Antifašistička fronta žena) kao glavna platforma ženske emancipacije, u razdoblju NOB-a i u poslijeratnom periodu socijalističke Jugoslavije, promovira i propagira koncept „Nove žene“ (emancipiranu, politički i društveno aktivnu radnicu) kroz direktnu propagandu u časopisu „Žena u borbi“. Istodobno, ista ta Antifašistička fronta žena (AFŽ Hrvatske), neposredno nakon oslobođenje počinje publicirati vrlo popularan časopis s modnim sadržajima pod nazivom „Naša moda“. U ovom radu predstavljaju se oba časopisa kroz analizu i usporedbu različitih odjevnih i modnih sadržaja, koji otkrivaju odnos prema modi i odijevanju kao dijelu svakodnevnih odjevnih praksi i razvoja kulture odijevanja. Ova studija slučaja odnosi se na razdoblje ranog Jugoslavenskog socijalizma od 1945. do 1952. Intenzivna poslijeratna modernizacija utjecala je na kulturu odijevanja i estetizaciju življenja. Međutim, postupni razvoj industrijske proizvodnje nije bio istovremeno u ravnoteži s novom stvarnošću i željom za blagostanjem i potrošnjom.