Мултикултуралност и мултиконфесионалност у Боки Которској у XVIII веку. Идентитет и српска православна црква у Боки под Млетачком влашћу (1687-1797) - Marina Matić (University of Belgrade, 2017)
Циљ текста јесте да се стекне свеобухватна, синтетичка слика једног сложеног периода млетачке власти у Боки Которској XVIII века. Проучавајући ризнице архивске грађе, спознали смо и употпунили друштвено-етничке и верско-културолошке аспекте мултикултуралности и мултиконфесионалности Боке Которске тог периода. Такође, указали смо на специфичности локалне средине и њеног genius loci, важних чинилаца живота локалних заједница. Предочили смо какав је био однос међу припадницима различитих конфесија, какав је удео у организацији живота на овим просторима имала православна црква, као незванична црква у Млетачкој републици, какав је био однос локалне православне заједнице са млетачким властима и како се он одражавао на свакодневни живот људи и њихов идентитет.