Konfigürasyonel Teori Bağlamında Kurumsal İtibar ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi: Eğitim Kurumları Üzerinden Karşılaştırmalı Ampirik Bir Araştırma - Aslı İcil Tuncer (Erciyes University, 2019)
Bu araştırma, kurumsal itibar ile örgütsel bağlılık ilişkisini aramaktadır. Araştırma kuramsal çerçeve olarak konfigürasyonel teoriye yaslanmaktadır. Teori, en yüksek örgüt performansına farklı metotlarla üretilen konfigürasyonlar aracılığı ile ulaşılabileceğini ileri sürmektedir. Konfigürasyonel teori yaklaşımında örgütsel bağlılığı yüksek olan, dolayısıyla örgütsel aidiyet geliştirmiş çalışanların iş performanslarında yükselme beklenmektedir. Örgütsel performansı arttıracak konfigürasyonların tümü için örgütsel bağlılık kilit bir önem taşımaktadır. Araştırma iki eğitim kurumunda (devlet ve özel) gerçekleştirilmişi veriler anket yoluyla toplanmıştır. Araştırma sonuçları olan kurumsal itibar algısının örgütsel bağlılık duygusuna kuvvetli derecede olumlu etki yaptığını göstermiştir. İç paydaşlar tarafından itibarlı algılanan kurumların çalışanları güçlü bir örgütsel aidiyet geliştirmektedirler ki bu durum örgütsel performans konfigürasyonlarının temelde olumlu itibarı inşa eden kurumlarda maksimize edilebileceğinin somut bir göstergesi olmuştur. Çalışanların itibarı olumlu olarak algıladığı kurumlarda örgütsel aidiyet geliştirdikleri, böylece örgütsel performans konfigürasyonlarının olumlu itibara sahip kurumlarda güçlü çıktılar üreteceği sonucuna ulaşılmıştır. Diğer yandan özellikle örgüt içinde üst ve orta düzey yönetici pozisyonunda olanların ve (buna bağlı olarak) daha fazla geliri olanların hem itibarı daha olumlu algıladıkları hem de örgütsel bağlılıklarının daha fazla gelişmiş olduğu görülmektedir.