Nosema Ceranae DNA in Honey Bee Haemolymph and Honey Bee Mite Varroa Destructor/DNK Nosema Ceranae U Hemolimfi Pčela I Pčelinjem Krpelju Varroa Destructor - Uroš Glavinić (Sciendo, 2014)
Pčelinji krpelj Varroa destructor i mikrosporidija Nosema ceranae su najznačajniji faktori rizika po zdravlje pčela i pčelarstvo. Dugo se smatralo da N. apis i N. ceranae infi ciraju isključivo ćelije crevnog epitela pčela, međutim neki nalazi ukazuju na prisustvo ovih mikrosporidija i u drugim tkivima. Postoje indikacije da se ovi patogeni mogu naći i u hemolimfi pčela, kao medijumu za njihovu distribuciju do anatomski udaljenih tkiva. S obzirom na to da se V. destructor kao ektoparazit hrani hemolimfom pčela, cilj ovog rada bio je ispitivanje prisustva DNK mikrosporidija roda Nosema u hemolimfi pčela i pčelinjem krpelju V. destructor.