Result of Endoscopically Assisted Gastropexy in Dogs - Arican Mustafa (Sciendo, 2014)
Cilj studije je bio da se ispita istovremena upotreba endoskopije sa gastropeksijom kod pasa, kao potencijalno podesna metoda za prevenciju i evaluaciju gastričke dilatacijevolvulusa, kao i efikasnost duže primene ove tehnike. Ispitivanje je obavljeno na 10 zdravih, odraslih pasa, srednjih i velikih rasa. Svaki pas je podvrgnut endoskopiji zajedno sa procedurom gastropeksije. Obavljeni su radiografski pregledi kao i pregledi ultrazvukom i sve životinje su bile dobrog zdravstvenog stanja. Podaci koji su dobijeni, odnosili su se na anatomsku lokaciju gastropeksije, dužinu trajanja hirurške procedure kao i moguće komplikacije. Srednja vrednost (±SD) dužine gastropeksije, dobijena ultrazvučnim pregledom je bila 3,0 ± 0,25 cm, a srednja vrednost dužine trajanja hirurške procedure je bila 20 ± 5 minuta. Na osnovu rezultata, može se pretpostaviti da je endoskopski asistirana gastropeksija jednostavna, brza, bezbedna i pouzdana metoda prilikom profilaktičke gastropeksije kod pasa. Ovom metodom smanjuje se morbiditet, kratko traje anestezija, uz maksimalnu redukciju invazivne hirurške metode.