Yeni Medyada Kimlik İnşası: YouTuber Kimliğine İlişkin Bir İnceleme - İbrahim Etem Zinderen (Erciyes University, 2020)
Teknolojik gelişmeler, tüm dünyayı etki alanı içine alan yeni ve yapay bir iletişim ortamı doğurmuş; üretim, dağıtım ve paylaşımın bilgisayarlar üzerinden gerçekleştiği etkileşime dayalı bir yapı ortaya çıkarmıştır. Toplumsal ilişkilerin sanal bağlar/ağlar üzerinden yürüdüğü bu siber uzam, kimliğin sanal boyutta üretildiği bir alan olma özelliği kazanmıştır. Sanal kimlik; sanal dünyada inşa sürecine dayalı, idealize ve yapay bir kimlik temsiline denk düşmektedir. Sanal kimlik inşasının büyük oranda gerçekleştiği sosyal medya platformlarından biri de, çeşitli kategorilerde içerik üretebilme fırsatı veren, bu yönüyle sıradan kullanıcıların aktif, etkileşimli ve medyatik hale gelmesinde etkili bir platform olan YouTube’dur. Kimlik temsili ve sanal kimlik inşası bağlamında YouTube’a odaklanan bu çalışma, sanal kimlik konusunu YouTuberlar ekseninde değerlendirmektedir. Çalışmanın temel amacı ise YouTuber kimliğini betimleyerek bu kimliğe ilişkin bir harita çıkarmaktır. Bu çerçevede Türkiye’de abone sayısı en yüksek iki YouTube kanalı örneklem olarak seçilmiş ve kimlik temsiline ilişkin betimsel bir analiz yapılmıştır. Analizler kanalların ilk ve son dönem videolarından birer örnek üzerinden detaylandırılmıştır. Çalışma kapsamında ele alınan YouTuberlerın ortaya koyduğu yükselen imaj ve maddi güç özendirici bir nitelik taşımaktadır. Kimlik temsilleri ise sosyal ağlarda görülen mutlak mükemmellik gösterisine denk düşmektedir. Dolayısıyla incelenen YouTube kanallarında doğallığın yeniden üretildiği, doğal olanın yapaylaştığı, özgürlüğün ve mutluluğun koşulsuz bir şekilde gerçekleştiği bir dünya tasviri dikkat çekmektedir.